De meest gestelde vragen die wij als administratiekantoor krijgen zijn deze:

Zijn OV-kosten 100% aftrekbaar? Hier kunnen we kort over zijn, het antwoord is JA. Zorg er wel voor dat uw agenda en correspondentie goed bewaard blijven, zodat het zakelijk karakter van uw reizen ook wordt ondersteund door deze data. Indien je reist met een gepersonaliseerde OV-kaart, kun je eenvoudig je zakelijke transacties downloaden bij Mijn OV-Chipkaart. Deze overzichten voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

Hoe zit het met zakelijke reizen met de privéauto? Dit is een erg uitgebreid onderwerp, waarover veel te vinden is op het internet. Het meest belangrijk is, dat u in aanmerking kunt komen voor een aftrek van € 0,19 per kilometer, indien de auto geregistreerd staat op naam van iemand in uw huishouden. Let op de eisen die de Belastingdienst stelt aan de kilometerregistratie. Maakt u veel verschillende reizen, dan is het wellicht handig om op zoek te gaan naar een app die u hierbij ondersteunt. Bedenk dat het in veel gevallen gunstiger is om de auto privé te houden, u heeft dan immers niet te maken met de “forfaitaire bijtelling”. Deze is namelijk vaak zo hoog, dat de autokosten de bijtelling niet overschrijden. In dat geval kunt u er dus beter voor kiezen om de auto privé te houden. Heeft u eenmaal uw keuze gemaakt, dan kunt u deze keuze in principe niet meer veranderen wat betreft deze auto. We noemen dit keuzevermogen. Hiervan is sprake, indien u het goed voor meer dan 10% en minder dan 90% zakelijk of privé gebruikt. Buiten deze percentages is er geen sprake van keuzevermogen meer. Wilt u uw keuze alsnog veranderen, zorg er dan voor dat het percentage gebruik buiten deze percentages valt. Laat u eventueel adviseren door uw boekhouder.

Wanneer is een auto van de zaak gunstig? Dit is een rekensom die u samen met uw boekhoudkantoor kunt maken. Indien u een youngtimer rijdt (ouder dan 15 jaar) dan is de bijtelling slechts 35% van de economische waarde van de auto. In dat geval zullen de autokosten de bijtelling wel vaak overstijgen. Gaat u de auto vervolgens helemaal reviseren, houd er dan rekening mee dat de waarde van de auto mee stijgt. Heeft u een bestelauto die uitsluitend geschikt is voor zakelijk gebruik? Vraag dan de Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik aan bij de Belastingdienst. U moet het uitsluitend zakelijk gebruik desnoods kunnen aantonen. De bijtelling voor auto’s jonger dan 15 jaar is in veel gevallen 22% van de cataloguswaarde, inclusief bpm en btw. Vandaar dat u meestal beter af bent met een privéauto en kilometeraftrek.